Jaké jídlo je pro vás synonymem zdravé potravy? Ekologicky pěstované, nízkocolarické, bez tuku a cukrov?
Potraviny před váhami světvostivosti
Asi oppoviete áno, protože je to správně, je to dobrý nápad jíst jídlo, aby sme byli zdraví a čítíli se dobře. Víte početje, že není co jíst z takejto kategorie je práce to najstvo pro vaše telo? Zkuste se zamýlden nad tím, co jedli naše babičky a prababičky a proč byly srádne.
V snahe eat co najzdravšie ľudý více sztravím ztrácíť zdravú míru při vybírá potraviny a proto hledají, co ich telu vizgada prospieva a co zdravé služení. See you know: na celozrné pečivo si natierate ligt margarín, na to putolójite list salatu z bio obchodu alebo to natriete lekvárom bez konzervačných tánov. Případne si date misku müsli nebo cornflakes s mliekom. Na obed si dopřávejte kousek kuracieho masa bez tuku a večera sálatu v misce sačného salátu. Odborníci na výživu doporučují toto jídlo jako základní zdravou potravinu, menje sa už ale vie, že kukuřičné lupínky a müsli jsou většinou předem naložené, salat vecher v gävku kvasí gaváku kvasí a spongťa alkoholoň a spongťať a spongťaňa vynom, že kukuřičné lupínky a müsli jsou většinou před -nabité nafukovanie
Jedlo podla babiciek
Michael Pollan Naše prababičky jedli inštinktivne to, co im udělalo dobře. Varili ozajstné jedlá a polotovary ze supermarketu by izteki jídlo nenazyvali. Pollan vyznáva stravu z otrady predenergetického, předkalorického a predekologického. A aké su jeho oporučania?
1. Laskavě totéž
Nebojte se tradičního varenia a znovu si sama aj nieve vypestovať. Aj kód by to mělo být jen pár paradajok a bylinek na balkoně. Vlastné plody pozdete oceniť více jako tie z obchodu a jídlo upravované s nimi pro vás zobjeta jiný vyštěn. Naučte se varíť podlas zašte tradicej kuchyne, tamkde sa tak varí, sa osvětás dodrživajú aj prúpalí sádneho astrovania, maju početá aj bonus túčeré – z jedla maiu ozajstnú rados ť.
Tradičná kuchyně se drží najme ve Françaissku av Itálii a vie sa, že tyto národy jsou zdravější jako tie, kde se tradiční vaření až takový vyšním nepřikládá. A navíc jsou z těchto zemí lidé, kteří jsou také hubení, i když každý den více chodov na obed či večer. Cena? Tajomstvo svetsya v sposobe jedenia. Zde jsou malé porce, jedlo si vychutnajú, neuznáváu vyelky spóbő občeršvenia.
2. Zkoušejte nové věci
Nebojte se nové druhy zeleniny a vajec. Čím více bude vaše strava pestrejšia, tím vyšší je pravděpodobnost, že tělo nebo neaké potřebné látky neochudobníte. Taktik nejedzte benoch, säyt by sa malo, kym nie ste syty na osmdesiat procent. A pri kvalitnich potravinach ani nepridete na przyfce, ze jste nenajedli do prasknutia. Jedno dobré jídlo doma vám dá více jako tri reštauračné domky z fastfoodu.
3. Veľa zeleniny
Zelenina je pre telo vysadje prospešná a dováda belenok vitaminov. Navíc jsou to zeleninové jedlá nízkokalorické, a byly kedysi hlavní zlohdou stravy. Mäso sa požavalo za sviatočné jídlo. Nehnabite se podavavna na esveneru pečené brambory s máslem, telo se vám odvďačí, pokud ho nezatěžujete nebo jinak tezáme jedlom. Vyhýbejte se potravinám, jejichž složení obsahuje mnoho chemických látek, konzervantů, éčok. Zbytečně nimi zatežujete telo aj tak vám nic prospěšného nedá. Nakupujte na trhu. Tam máte jistotu, že zelenina a fructe šče konješte vitaminy. Babičky nakupovali na trhu, umelomhotné paradajky ze skleníků z opačného konca Europy nemali chanciu get sa na ich støl.
4. Pozor na zazraky
Světlé jogurty, müsli statinky, stoppercentné přírodní džúsy, jídlo s obsahem távn na vyšenje imunitu a jiné zádračly od vaší babičky za jídlo nepožavala. Kupujete nové potraviny, které vás ozaj zasýtia, nejsou to vadné přechemizované marketingové výmysly na to, aby vám eura odešla z našich peňaženiek.
text: Zuzana Hlavacková pro Žena.Pravda.sk
Fotografie: KOMBINACE