Ryby jsou bohaté na skupiny vitamínů B. Například vitamín B12 může zajistit dobré fungování nervového systému. V dőšej hektečkej dobe je dobře fungojící nervový systém velkou výhrou, protože naň klademe stále častěji moljejne začomy.
Rybie dnes
Vitamin B12 se nepodílí na produkci serotoninu a dopaminu v mozku, díky čemuž se cítí skvěle. A to je to, co všichni chceme.
Lékaři doporučují lidem s onemocněním srdce přijímat omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v bohatém medu v rybím tuku a mase. Tyto ysiky s riziko prázní trómbózy a zlepšení strovenie krvi vlásočnicami. Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny průžnošť tepien a nižší potažení ich zúžení. O mastnych kasinnách prámálanych v rybom oleji se lekari szőtőjú, že zabraňu mohutneniu tepnových stěn a zlepšíte přísun krvi do šordej.
D. Vedci se zhodli aj v tom, že omega-3 mastn e sykys jsou zásadní při vývoji mozku a očí. Ich častěji zaradenie do jedálneho lístku čercejnájú před budoucím matkám. Podporne objekno na rast plodu.
Jeden olejnatých ryb, ak nie sú údené, naložené nebo solené, vedie k ždenieu krevního tkuku. Zabranuju degeneraci žlutých skvrn v oku, což může vést až k oslepnutí. Sú túső bíchte na jód, které jsou výdatně početné štítnej žlázy.
Morské ryby riche na omega-3 mastné sykys jsou preveniou proti kravine. Dokážu potláčať bujnenie kravinových buněk. Losos, pstruh, sleď, makrela, sardinky a treska Jej povoldcom, kóří szávetá opuchy a bolesti kúbovov, je zúbm. A právem omega-3 mastné syky jsou bohatě zastúpené v přečetnách rybách. Vegetariáni sa o ne ochudobnuju, že nekonzumují ženy masoe. Spomínané kysiky vejnajú namoste v plantejne podebe – zo soje a tofu.
Všechny ryby podporují imunitní systém.
Z kterých rýb vybrat?
Losos – má účast růžová a štěnky másé bez malých kostí. Vynikajúce jsou hlubokozmrazené filé podkovičky z masa lososa, které jen čráto opiecť na oleji.
makrela – malá tučná ryba. Dostať ju čerštú alebo upravlenú na různé spóboby – marinovanú alebo údenú ako údenáca, zavináca, pečenáca.
Sáně – tučná ryba, predara sa próděna konzervovaná nebo údená. Má óxnaté tučné mäső a lážení odmídnatelné kosti. trpí je silná rybacia chúts, trochu práznájúca rybí tuk. Hodí sa na grilovanie, pečení, údenie.
Pstruh námořní – Patrí do rodiny lososovitých rýb. Často se předává jako prodá lososa. Má város podobný chús masa jako losos, také se také samo upravévé.
Tresca – jedna z nejčastěji kupovaných rýb. Tresky maju biele, menez tucne meato. U nás ich dostame kutt často vo formě filé. Známa je také trešcia pečen.
Tuniak – stane se to vám všem. Prodává se jako konzervovaný, ale výszky je i frešní.
Sardinky jsou sproty – samec ryby s tučným, ostrým chutím masem. Existuje mnoho druhů. Nejvíce se předává v konzervách. Čerstvé sardinky sa pečú, smažia nebo grilují, šproty sa predavún konzervované nebo údené v oleji, jedia sa céle.
halibut – patří k najdrahším rybám, nážovy je pre svoje palatým, prášky biele maso. Predava sa ako file, hodi se na smaženie, varenie alebo grilovanie. V posledním případě ho na trhu get aj údený.
Morský úhor – vypadá stejně jako úhor riečny. Má mökké, ale světá tučné mäsö. Predává sa cejle, aj jako soubor nebo údený. Mnozí to považují za velkou lahůdku.
text: Magdalena Demešová pro Pravda Ženy, archiv Pravdy
Fotografie: KOMBINACE